Kárpátok Syrenaja

"Így készülünk szelíd háborura, mindíg magunkért, soha mások ellen, sót párolunk és vásznakat szövünk s míg kisebbítnek, lassan megnövünk."

HTML doboz

200px-Coat_of_Arms_of_Catalonia.svg.png

Trianoni tézisek

2014.06.10. 23:55 bornemissza

Trianon már 1920 óta egyet jelent az oktrojált békediktátummal, amelynek megváltoztathatatlanságát egy magyar sem akarta/akarja elfogadni, de az 1945 után született világrend kialakulását és az 1947-es párizsi békét követően már megváltoztathatatlan is. De minden tekintetben?

Nem, semmiképpen sem!

Azonban még mielőtt valami virtigli irredenta revizionizmus vádjával illetnének, gyorsan kiegészítem a fenti nyilatkozatomat. Trianon, vagy sokkal pontosabban az 1947-es párizsi békeszerződés de iure megváltoztathatatlan, de facto azonban megváltoztatható. Nemzetközi jogilag a status quo a jelenlegi világrendben nem változtatható meg erőszakos eszközökkel, és az, hogy ez így maradjon, - azt hiszem ebben mindannyian egyetértünk - az egész régió és vele együtt a magyar nemzet érdeke is.

A mai kor konfliktusait nem fegyverekkel vívják, és ha józanul végiggondoljuk, a korábbi háborúk kimenetele is csak a háborút megelőző gazdasági erőviszonyoknak megfelelően alakult. Nekünk tehát nem fegyveresen kell megizmosodnunk, hanem gazdaságilag és kulturálisan.

A de facto revíziót, tehát a magyar nemzet gazdasági és kulturális megerősödését majd expanzióját semmi nem tiltja, így nyugodtan törekedhetünk erre. De mik ennek az eszközei?

1. Trianon elfogadása, és meghaladása (feldolgozása): Ha őszintén belátjuk, hogy Trianon de iure megváltoztathatatlan, és hogy a magyar nemzet gazdasági és kulturális megerősödése elképzelhetetlen a múlt megnyugtató lezárása nélkül. Két lehetőség van: a folyamatos kesergés a minket ért csapáson, vagy pedig a csapás feldolgozása, meghaladása azáltal, hogy az EU-nak hála megnyílt határok lehetővé tették és teszik a nemzet "határokon átívelő" egyesítését.

2. Megbékélés az utódállamokkal, a szomszédnemzetekkel: az első lépést követően be kell látnunk, hogy a nemzet sikere elképzelhetetlen a régió sikere nélkül. A Kárpát-medencében élő népek nem ellenségei, hanem egymásra utalt szövetségei egymásnak. Ez nemcsak azért fontos, hogy az anyaország legyen sikeres, hanem azért is, mert a nemzetek közötti megbékélés biztosíthatja azt, hogy határon túl élő magyarok illetve határon túl vállalkozó és/vagy utazó anyaországiak biztonságban és otthon érezhetik magukat a hivatalos határainkon túl is. Ez a magyar kultúra expanziója szempontjából létfontosságú. Ennek érdekében:

- fel kell adnunk a kárpát-medencei magyar szupremácia öncsaló és ma már javarészt igaztalan mítoszát,

- a kettős állampolgárság mellett kölcsönösen elfogadottá kell tenni a kettős identitást is, és mind Magyarországon, mind pedig a szomszédos államokban támogatni kell a kétnyelvűséget segítő programokat,

- és ha már közös nyelvet beszélünk a szó szoros értelmében, akkor meg kell ragadni a kárpát-medencei népek kultúrájának közös nevezőit az irodalom, a történelem és a kultúra minden egyéb területén közösen szerkesztett tankönyvekkel, szakértők között lefolytatott vitákkal és konferenciákkal stb. Törekednünk kell a kompromisszumos történelemszemlélet kialakítására, de legalábbis arra, hogy egymás történelmi emlékhelyeit és emléktábláit tiszteletben tartjuk és elfogadjuk.

- egymás nemzeti tragédiái előtti kölcsönös főhajtással és megemlékezéssel kell tudatosítanunk, hogy a románok, szlovákok, magyarok, németek, ruszinok(ukránok) és szerbek nemzeti tragédiái mind mind a közép-európai népek és polgárok közös sorscsapásai.

A gyors közeledés és a valódi, nemzetek felett álló szakértői közösség kialakulása érdekében szükséges egy közös tudományos akadémia felállítása. Ugyanilyen praktikus, és a hétköznapi polgár számára is érthető közeledés lenne a sportolói bajnokságok egyesítése (főleg csapatsportok terén a jégkoronghoz hasonlóan).

3. Az anyaország gazdasági megizmosodása: nincs hatékony nemzeti érdekérvényesítés és virágzó nemzeti kultúra erős anyaországi gazdaság nélkül.

4. Az anyaországi kultúra felvirágoztatása és expanziója: nemzeti karakterünk kibontakoztatása és egy rokonszenves, mosolygós, csak ránk jellemző és életvidám magyar kultúra megteremtése/kitalálása (?) és támogatása annak érdekében, hogy egy szeretnivaló nemzet legyünk, amihez érdemes és amihez mindenki szeretne tartozni.

Ennek eszköze lehetne a Collegium Hungaricum hálózat bővítése, élővé/aktívvá tétele határon túli közösségekben és Európa/a világ nagyvárosaiban.

5. Aktív és stratégiailag előrelátó külpolitika: egy olyan kormányokon átívelő diplomatagárda képzése és kiküldése, amely minden fontosabb regionális válság/tárgyalás/konfliktus/rendezés kapcsán hallatja hangját, és tájékozottságának, felkészültségének hála a magyar név őregbítését és végső soroin a magyar ügyet szolgálja.

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://karpatokszirenaja.blog.hu/api/trackback/id/tr856294166

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása